perjantaina, helmikuuta 16, 2007

OPISKELU: Katsausta kevääseen

Vihdoin voi sanoa kevätlukukauden pyörähtäneen kunnolla käyntiin opiskelujen osalta.

Ohjaus eri toimintaympäristöissä -näyttö, joka liittyy viime syksyn kansainväliseen vaihtoon, on saanut muotonsa. Järjestän Strömbergin koulun vanhempainyhdistykselle vanhempainillan ja mahdollisesti myös koululaisille puhujan turvallisesta netistä. Vanhemmille tulee puhumaan Nettiguru, joka kertoo lapsille ja nuorille niin tutuista internetin ajaviettopaikoista ja peleistä.

Ohjausprosessin näytön irroitin tarkoituksella työssäoppimisjaksosta. Koska menen työssäoppimaan lastenkotiin, joka on niiden lasten koti, jokaviikkoinen Annin liikuntatuokio tuntuu kornilta. Ei kukaan ole mun kotiini tullut kerran viikossa ohjaamaan mulle toimintaa. Ohjausprosessin näytössä pitää näkyä menetelmänä joko kulttuurin ohjaus tai liikunnanohjaus, kumman onkaan valinnut koulussa. Valitsin liikunnanohjauksen, vaikka olen kova käsityöihminen, kulttuuri kun olisi sisältänyt vielä musiikin ja draaman, joita en kovin todennäköisesti tule ohjaamaan.

Ohjausprosessin näytön tulen tekemään Jukaran aikidojaoksessa, aikidokoulussa ja junnujen parissa. Olen ollut jo nyt keskiviikkoisin apuna ja tutustumassa junnuihin. Aika energisia pakkauksia. Ongelmana on ryhmä, jossa nyt ovat kaiken ikäiset sekaisin ja tila, jota ei välttämäti ole. Jos lähden kehittämään junnuille leikkipainoitteista liikuntaa, sitä on vaikea tehdä jos aikuiset tekevät tekniikkaa tatamin toisella reunalla. Pohdintaa vaatii myös se, mitkä ovat aikidotekniikat jotka junnujen pitää oppia, minkälaiset leikit kehittävät juuri aikidossa tarvittavia taitoja junnuilla ja miten treenit loppujen lopuksi rakentuvat. Ohjausprosessin pitäisi alkaa viikolla 11 ja kestää noin 6 viikkoa. Jos sen saisi aloitettua viikkoa aikaisemmin, OET (eli ohjaus eri toimintaympäristöissä) näyttö ei menisi päällekäin keskiviikkotreenien kanssa.

Ajankohtaisena on ollut myös työssäoppimispaikan löytäminen. Jo kansainvälistä vaihtoa suunnitellessa mielessä oli lastenkotimaailmaan tutustuminen myös Suomessa. Olin vain ihan liian myöhässä hakemassa harjoittelupaikkaa, olisi pitänyt olla liikkeellä jo syksyllä asian kanssa. Kävin monet paikat läpi ja useimmissa oli jo syksyllä valittu harjoittelijat. Sattumalta löysin paikan, jossa kävin haastattelussa tänään ja lopuksi minut toivotettiin tervetulleeksi harjoittelemaan viikolla 10 alkaen. Viihtyisä paikka, mukavan oloinen työntekijäjoukko ja organisoidulta tuntuva harjoittelijoiden ohjaus. Uskon, että siitä paikasta irtoaa se oppi, mitä sinne lähden lastensuojelutyöstä hakemaankin.

Erityisesti nyt mietityttää bloggaus ja salassapitovelvollisuus. Osaanko pohtia omaa oppimistani täällä ilman, että rikon salassapitovelvollisuutta. Uskon niin, mutta se on varmasti hyvä aihe miettiä joka keralla kirjoitettaessa.