perjantaina, maaliskuuta 09, 2007

LASTENKOTI: Yökön yö

Elämäni ensimmäinen yövuoro ikinä. Valmistauduin siihen nukkumalla aamulla vähän normaalia pidempään. Tarkoitus oli ottaa vielä kunnon päiväunet, mutta juoksevat asiat viivyttivät mua ja ehdin lopulta nukkua vain reilun tunnin päikkärit.

Tulin töihin seitsemäksi, oli yllättävän rauhallista. Lapset söivät iltapalaa. Puhuttiin Idols-suosikeista. Kahdeksalta siirryttiin alakertaan katsomaan Idolsia kolmen pojan ja yhden miespuolisen ohjaajan kanssa. Mulla oli mukana puikot ja sukanraakile, jota työstin. Yllättäen ihan ohjelman alussa yksi pojista kävi huoneessaan hakemassa keskeneräisen neuletyönsä. Meinasi silmät pudota kun tunnistin mitä poika sylissään toi. Välillä poika tuli käymään vieressä kysymässä miten silmukka meni ja palasi takaisin huoneen toiselle puolelle. Jossain vaiheessa siirtyi neulomaan mun viereeni. Kyseiseen poikaan en ollut saanut aiemmin juuri kontaktia ja olin todella yllättynyt mitä kautta se lopulta syntyi.

Kun poikien nukkumaanmenoaika tuli siirryin yläkertaan, jossa vielä tyttöjä valvomassa. Vanhin loukkaantui melkeinpä verisesti, kun juttelin toisen tytön kanssa, eikä hän kuullut jotain juttua. Saatiin kuitenkin kehiteltyä mukavaa jutustelua tv:n ääressä. Vanhinkin painui pehkuihin yhdentoista korvilla.

Jutusteltiin hiljaisessa talossa ho:n kanssa lapsista ynnä muusta, jonka jälkeen siirryttiin käymään lasten kansioita läpi. Paljon juttuja liittyy lapsen täällä olemiseen, huostaanottopäätös, hoito- ja kasvatussuunnitelmaa ja vaikka mitä.. Sain jonkinnäköisen käsityksen kansion sisällöstä ja ensi viikolla pitääkin tutustua lasten kansioihin laajemmin ja tutkailla ainakin hoito- ja kasvatussuunnitelman tavoitteita.

Oli mielenkiintoista lukea lapsen taustaa. Rankkoja juttuja, mutta jotenkin sitä piti itsensä irti siitä voimakkaasta myötäelämisestä mitä Indonesiassa kävi sen jälkeen, kun kuulin lasten taustoista. Tiedä tuleeko sitä vielä jossain vaiheessa tällä jaksolla.

Rankan kansiosession jälkeen oli vaikea yrittää näyttää siltä, ettei valvominen ottaisi voimille. Kello oli noin kolme yöllä. Vähän yöpalaa ja aivojen nollausta, jonka jälkeen melkein tunsikin olevansa hereillä.

Aamuyön tunteina siivottiin talon kuusi vessaa, laskettiin kassa ja katsottiin tulevat työvuorot seuraaville neljälle viikolle. Nyt kun hommat on tehty ho kirjoittaa raportteja ja minä tätä. Muualla ihmiset alkavat heräillä töihin. Meillä se tarkoittaa sitä, että ei ole enää kauaa siihen kun aloitetaan laittamaan aamupalaa tarjolle ja herätellään lapsia..

Tunnisteet: ,